De Andescondor is de grootste roofvogel ter wereld

Door Info gepubliceerd in Dieren en natuur

De Andescondor (wetenschappelijke naam Vultur gryphus) heeft een duizelingwekkende spanwijdte van soms wel meer dan 3 meter. Alleen de albatros heeft een nog grotere spanwijdte. Deze prachtige Andescondor heeft weliswaar niet de grootste spanwijdte, maar heeft wel de grootste vleugeloppervlak van alle vliegende vogels. Deze zeer indrukwekkende roofvogel weegt tot wel 15 kilogram en hij is 1,2 tot 1,3 meter groot. De Andescondor is net iets zwaarder dan de Californische Condor met een gewicht van ongeveer 14 kilogram en neemt daarmee de tweede plaats in op de lijst van de top 10 van grootste roofvogels. De Andescondor komt vanzelfsprekend voor in de Andes in de landen Chili, Brazilië, Argentinië, Colombia, Venezuela, Bolivia, Ecuador, Paraguay en in Peru.

              79b224d6c4a5e3bbca631ec2944cdd05_medium.

De Andescondor is een gier die je kunt herkennen aan zijn kale kop en daarom kan hij zijn kop makkelijk schoonhouden. Verder hebben ze zwarte veren en een witte kraag. Deze witte kraag is bij mannetjes groter dan bij vrouwtjes. De grote vleugels van deze prachtige dieren hebben grote witte vlekken of banden. Ze worden ook wel de koning van de Andesgebergte genoemd. Het zijn voornamelijk aaseters en hij heeft hierbij een voorkeur voor grote kadavers zoals van runderen of herten. Condors die bij de kust leven houden er vaak een wat ander eetpatroon op na en eten hier vooral dode zeezoogdieren. De Andescondor heeft wel concurrentie van de zwarte gier (Coragyps atratus) die steeds vaker zijn leefgebied binnendringt.

Als deze condor vijf tot zes jaar oud is dan zijn ze geslachtsrijp en bouwt zijn nesten op grote hoogtes tot wel 5000 meter hoog. Deze nesten bouwt hij het liefst op een ontoegankelijk klif en er worden doorgaans maar een of twee eieren gelegd. De Andescondor behoort tevens tot de langst-levende vogels ter wereld, want ze kunnen wel 100 jaar oud worden. In gevangenschap worden ze vaak wel ouder dan in de vrije natuur.

              68789bdf9fa679d9e25e0ac224e8e975_medium.

Op zoek naar voedsel legt deze majestueuze vogel soms wel meer dan 200 kilometer per dag af. Helaas wordt de Andescondor steeds minder gezien, net als vele andere roofvogelsoorten. Er wordt geschat dat er momenteel nog zo'n 6500 volwassen vogels rondvliegen. De populatie is ook heel kwetsbaar omdat deze giersoort zich in een laag tempo voortplant, dus het is alle hens aan dek om deze soort van uitsterven te behoeden. De Andescondor staat dan ook als gevoelig op de Rode Lijst van de IUCN.

Ze leven gewoonlijk op een hoogte van 3000 tot 5000 meter en dan kun je ze zien zweven op een thermiekbel. Dan kunnen ze urenlang zweven door de lucht terwijl ze amper hun vleugels bewegen. Vaak vertrekken ze dan 's ochtends vroeg uit de Andesvallei en door de warme lucht kunnen ze zich dan langzaam naar boven bewegen. Op deze manier wordt dan maar weinig energie verspild.

 

 

© Berto vd Bij

26/11/2018 19:20

Reacties (0) 

Copyright © Tallsay.com. Alle rechten voorbehouden.
Door gebruik te maken van deze website geef je aan dat je onze Algemene voorwaarden en ons Privacy statement accepteert