Blauwe Vinvis (Balaenoptera musculus)

Door Info gepubliceerd in Dieren en natuur

De blauwe vinvis (Engelse naam blue whale) is het grootste levende wezen op aarde en ze leven in alle oceanen. Deze vinvis is tevens het grootste dier dat ooit heeft geleefd in het dierenrijk. Dit enorme zeezoogdier weegt ongeveer 100 ton en dit gewicht is vergelijkbaar met zo'n 100 kleine auto's. Dit prachtige dier maakt tevens het hardste geluid van het dierenrijk, tot meer dan 180 decibel. Dit lage geluid is echter niet hoorbaar voor de mens. Dit zijn namelijk hele lage geluiden, maar deze geluiden dragen enorm ver in het water. Blauwe vinvissen kunnen op deze manier met elkaar communiceren tot een afstand van zo'n 1,6 kilometer. Naast deze vorm van communicatie worden deze geluiden vermoedelijk ook gebruikt voor echolocatie, navigatie via geluid.

                937f8678d8316af9861d3a43ad13d646_medium.

Helaas wordt de blauwe vinvis met uitsterven bedreigd door overbevissing en vervuiling en staat op de lijst van bedreigde diersoorten van IUCN. Er wordt geschat dat er momenteel nog 10000 tot 25000 dieren rondzwemmen in de wereldzeeën. Voor de kust van California zwemt een grote groep vinvissen rond, namelijk zo'n 2000 exemplaren. Voor de kust van Chili en in de zee rondom IJsland zijn goede bestemmingen om blauwe vinvissen in het wild te kunnen spotten.

Ze kunnen wel 30 meter lang worden, maar de mannetjes zijn vaak wat groter dan de vrouwtjes. Deze prachtige zwemmende reuzen zijn zeer intelligent en elegant, maar zijn ondanks hun enorme lengte totaal ongevaarlijk voor de mens. Ze eten uitsluitend plankton, kleine visjes en drijvende plantjes. Dit doen ze door hun mond te openen en het water door hun balein-vormige tanden te laten glijden. Op deze manier worden de kleine plantjes en visjes uit het water gefilterd. Ze eten wel 3,5 ton voedsel per dag. Ze kunnen in een duik wel 1,2 ton voedsel opnemen.

Ze kunnen wel 80 tot 100 jaar oud worden en ondanks de bedreigde status is de verspreiding wereldwijd. Gelukkig is de jacht in 1966 verboden zodat deze reuzen zich enigszins hebben kunnen herstellen. Meestal leven ze alleen of met hun jong, maar op plekken waar voedsel is in overvloed kunnen ze in losse groepen opereren.

Blauwe vinvissen hebben geen kieuwen maar longen en moet dus zo nu en dan boven komen om te ademen. Tijdens deze ademhaling aan de oppervlakte spuit hij de oude lucht via zijn neusgaten de atmosfeer in. Deze fontein is soms tot wel 9 meter hoog.

                ef0ee0eea2643bc99b82fff7dffec95e_medium.

Ze zijn monogaam en blijven dus bij elkaar. Meestal zwemmen ze rond in groepjes van twee tot vier exemplaren, maar tijdens de paartijd zwemmen ze ook vaak rond in grotere groepen. Een keer per jaar vindt de voortplanting plaats en meestal draagt de moeder maar een kalf, maar daar hebben ze ook hun handen vol aan. Deze grootste zoogdieren op aarde zijn ook de trotse bezitter van de grootste penis. De mannetjes hebben een penis die tot wel 3 meter lang kan worden en per ejaculatie wel 20 liter sperma uitstort.

Het kalf van de blauwe vinvis weegt na de geboorte al zo'n 3600 kilo en zijn al ongeveer 8 meter lang. Deze jongen worden net als bij andere zeezoogdieren onder water gezoogd en ze kunnen wel meer dan 600 liter melk per dag drinken. Als de jongen zo'n 7 maanden oud zijn en al ongeveer 15 meter lang zijn, dan hebben hun baarden zich kunnen ontwikkelen en vanaf dat moment kunnen ze zelf hun voedsel vangen.

Ondanks hun logge uiterlijk kunnen ze snelheden behalen tot 30 kilometer per uur, maar gewoonlijk zwemmen ze zo'n 8 kilometer per uur. Ze kunnen met gemak honderden meters onder water duiken om zich hier tegoed te doen aan het plankton.

                

 

© Berto vd Bij 10-08-2018

29/07/2018 10:09

Reacties (1) 

08/08/2018 10:48
Prachtige mysterieuze dieren, leuk informatief artikel.
Copyright © Tallsay.com. Alle rechten voorbehouden.
Door gebruik te maken van deze website geef je aan dat je onze Algemene voorwaarden en ons Privacy statement accepteert