De witte neushoorn, op een na grootste landdier ter wereld

Door Mangwa gepubliceerd in Dieren en natuur

De zwaarwichtige, bepantserde rinocerossen lijken relieken van een voorbije eeuw. Van een diverse groep die eens voorkwam in heel Eurazië, Noord-Amerika en Afrika, overleven vandaag de dag nog slechts vijf soorten. Twee hiervan, de zwarte- en de witte neushoorn, leven in Afrika.


Alle rinocerossen, behalve de witte neushoorn, worden nu met uitsterven bedreigd omdat de hoorn letterlijk zijn gewicht in goud waard is. Hoewel de hoorn gemaakt is van keratine, hetzelfde materiaal als waar haar en nagels van gemaakt zijn, gelooft men in landen als China en Taiwan dat het een krachtig medicijn is. Stroperij is een groot probleem en de reden dat neushoorns nu alleen nog voorkomen in beschermde gebieden.
13b2b51a66a82064c96534228c8f24eb_medium.

Kenmerken en verspreiding


De witte neushoorn is donkergrijs van kleur, net als de zwarte neushoorn, en krijgt zijn naam waarschijnlijk door spraakverwarring. De brede bek werd door de Afrikaners “wijd” genoemd en aan gezien het engelse “wide” en “white” nogal op elkaar lijken is het verbasterd naar wit. Het zijn grote dieren met een schouderhoogte tot wel 180 centimeter en ze kunnen tot 2260 kilo wegen. De twee hoorns groeien hun hele leven door en zijn gemiddeld zo’n 60 centimeter maar kunnen wel anderhalve meter lang worden. Vrouwtjes zijn even groot als de mannetjes, maar wegen iets minder. Hoewel het nijlpaard zwaarder is zijn dit de grootste landdieren na de olifant. Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben twee hoorns op hun neus, die per individu verschillen in vorm en grootte. In tegenstelling tot de zwarte neushoorn, die een puntige bovenlip heeft, heeft de witte neushoorn een brede bek die gebruikt wordt om gras te eten. Hoewel deze soort als enig niet met uitsterven bedreigt wordt is de populatie drastisch verminderd door toedoen van de mens en leven deze prachtige dieren nu alleen nog in natuurreservaten. De wetenschappelijke naam van de witte neushoorn is Ceratotherium simum en hij maakt deel uit van de familie van Rhinocerotidae.
c1dc83eebc31ce262ff044a1dce2983e_medium.

Gedrag van de witte neushoorn


De witte neushoorn is een grazer die met zijn brede bek grote hoeveelheden vrij kort gras eet. De bovenlip drukt hierbij tegen de onderlip waarna de neushoorn zijn hoofd beweegt om het gras af te snijden, hierbij worden dus alleen de lippen gebruikt en geen tanden. De grote kiezen malen het gras fijn voor het doorgeslikt wordt. Een grazende neushoorn beweegt zijn hoofd in een halve cirkel waarna een stap voorwaarts gaat en het proces herhaalt. De witte neushoorn drinkt bij voorkeur twee keer per dag maar kan twee tot vier dagen zonder water als het moet. Vrouwtjes en jongen worden vaak in paren of drietallen gezien maar groepen tot zes zijn niet ongewoon. Op een leeftijd van twee tot drie jaar wordt het jong door de moeder verstoten zodat ze een volgend jong op kan voeden maar de jonge neushoorn zoekt dan vaak het gezelschap van leeftijdgenoten of van een wijfje zonder jong. Vrouwtjes die zo samen opgetrokken hebben blijven ook later vaak bij elkaar. Volwassen mannetjes leven solitair. Witte neushoorns zien erg slecht en vertrouwen vooral op hun reuk en gehoor maar zijn niet zo lichtgeraakt als hun neven de zwarte neushoorns. Als ze vluchten zal het jong van een witte neushoorn voorop lopen zodat de moeder het in de gaten kan houden, dit in tegenstelling tot de zwarte neushoorn waar de moeder juist voorop loopt om een pad te banen door het struikgewas. Ondanks hun omvang kunnen neushoorns met een snelheid van veertig kilometer per uur rennen en ze hebben slechts hun eigen lengte nodig om te draaien.
efcd164b82a933093615d1fafe3393e6_medium.

Communicatie


Net als de zwarte neushoorns gebruiken witte neushoorns vaste plaatsen, middens genaamd, om zich te ontlasten. Ze verspreiden hun ontlasting en de midden wordt door alle voorbijgangers gebruikt. Deze middens fungeren ongetwijfeld als stations voor berichten. De mannetjes sproeien ook urine om hun territorium te markeren. Witte neushoorns produceren een hijgend geluid om contact te maken met soortgenoten. Ze kunnen ook gillen en grommen. Ze zijn zelden agressief naar elkaar behalve de volwassen mannetjes die met hun hoorns schermen en met de schouders duwen om dominantie te bepalen.
 

Voortplanting


De witte neushoorn geeft meestal geboorte laat in het regenseizoen aan een enkel kalf na een draagtijd van zestien maanden. Vrouwtjes zijn volwassen op zevenjarige leeftijd, maar kunnen al op vierjarige leeftijd zwanger worden. De moeder zal het kalf voor één tot twee jaar voeden en het blijft bij haar totdat het volgende kalf geboren wordt, twee tot vier jaar na de vorige bevalling. Kalveren worden volledig ontwikkeld geboren en kunnen al na tien minuten na de geboorte staan. De moeder zal haar kalf beschermen als het nodig is, waarbij ze haar hoorns gebruikt om aanvallers af te weren. 
 

Deze tekst is geschikt om te gebruiken voor een werkstuk of spreekbeurt.

labels/tags: witteneushoorn bedreigde dieren Afrika

©Copyright Mangwa


Bronnen:
Behaviour guide to African mammals ISBN 1-875091-10-6
Gameranger in your backpack ISBN 978-1-920217-06-8

 

 

05/07/2018 09:19

Reacties (1) 

14/07/2018 21:02
Ik vind dit prachtige dieren. Fijne informatie
Copyright © Tallsay.com. Alle rechten voorbehouden.
Door gebruik te maken van deze website geef je aan dat je onze Algemene voorwaarden en ons Privacy statement accepteert