De grijze wolf

Door Info gepubliceerd in Dieren en natuur

De grijze wolf (wetenschappelijke naam Canis lupus) is de stamvader van de hond en dit is een zoogdier uit de familie hondachtigen. Het DNA van wolven en honden is dan ook vrijwel identiek (verschil is slechts 0,2%). De herder en de husky hebben veel eigenschappen van de wolf. De grijze wolf wordt officieel Europese wolf genoemd. De kleur van zijn vacht kan variëren van beige tot rossig bruin, meestal met een grijze bovenkant, een donker zadel en wat wit rondom de nek. Ze verharen een keer per jaar. Hun wintervacht valt er dan met plukken vanaf. Dan komt zijn zomervacht tevoorschijn en dit zijn korte haren die blijven doorgroeien tot de wintervacht zich weer komt aandienen. Een wolf heeft spitse oren waarmee hij goed kan horen. Op zijn poten zitten scherpe nagels om prooien open te scheuren en in zijn bek zitten scherpe tanden waarmee hij prooien kan vangen.

                         7d3b38cf73220a6ea0c083af06643aa4_medium.

Er zijn 42 soorten wolven, waarvan er 13 soorten zijn uitgestorven. De grijze wolf is de meest bekende wolvensoort. De grijze wolf loopt veelal in roedels rond in Azië en in Europa en heeft inmiddels Nederland ook al bereikt. Nederland heeft ook verschillende natuurgebieden waar wolven kunnen overleven, al is niet iedereen niet even blij met de komst van de wolf. Toch is er geen enkele reden om ongerust te zijn want het zijn erg schuwe dieren en ze zullen weglopen bij een confrontatie met de mens. Ze eten voedsel als hoefdieren, knaagdieren, vogels, haasachtigen maar soms eten ze ook aas en afval. Overal waar wolven rondlopen moeten boeren hun vee beter beschermen met een omheining, want schapen zijn niet zelden het slachtoffer van wolven. Boeren krijgen wel een schadevergoeding als is er is bewezen dat de wolf het schaap heeft gedood. Ze jagen in groepsverband maximaal met tien wolven en dan jagen ze vooral op de wat kleinere dieren.

               8c53eb83475103bf19855583899a7dd7_medium.

Grijze wolven paren in de periode februari tot en met april en na ongeveer twee maanden zullen er 4 tot 8 welpen worden geboren, maar meestal zijn het zo'n 6 jongen. Een jong welpje weegt na de geboorte ongeveer 450 gram en na een maand of vier mogen ze al mee op jacht. De jongen blijven altijd de eerste winter bij hun eigen roedel. Na de eerste winter sluiten ze zich soms aan bij een andere roedel, maar soms blijven ze ook bij hun eigen roedel. De hele roedel past op de jongen zodat ze niet worden aangevallen door roofdieren zoals de poema, beer of lynx.

Ruim 150 jaar geleden was dit prachtige roofdier in ons land uitgeroeid, mede door angst en onbegrip, maar nu hij voorzichtig weer de eerste stappen heeft gezet in ons land is men overwegend positief. De wolf is een beschermd dier en misschien gaat hij zich wel weer permanent vestigen in ons land. De voortekenen zijn in ieder geval positief. Nederland heeft genoeg natuurgebieden waarin de wolf kan overleven. Wellicht kunnen bepaalde natuurgebieden nog wat beter met elkaar worden aangesloten, zodat de dieren wat meer de vrijheid krijgen.

De mens heeft ze op heel veel plekken verdreven. Alleen in West-Europa leven nog een paar roedels in zeer afgelegen gebieden, waaronder in Duitsland, maar laten we vooral hopen dat de wolven de weg naar Nederland nu ook echt hebben gevonden en dat er hier roedels zich definitief gaan vestigen. De wolf zal hier aan de top van de voedselketen staan.

 

 

© Berto vd Bij 13-06-2018

10/06/2018 08:18

Reacties (2) 

12/06/2018 09:43
Ik vindt wolven zulke mysterieuze en prachtige dieren. Van alle huishonden rassen zit dat stukje wolf dna in, prachtig toch?
12/06/2018 07:54
Wie weet krijg ik er ooit nog een te zien?
Copyright © Tallsay.com. Alle rechten voorbehouden.
Door gebruik te maken van deze website geef je aan dat je onze Algemene voorwaarden en ons Privacy statement accepteert