De machtige leeuw, koning van de jungle

Door Mangwa gepubliceerd in Dieren en natuur

Leeuwen zijn altijd geassocieerd met moed en kracht en staan afgebeeld op vele bannieren en schilden. De mannetjesleeuw met zijn manen is werkelijk een adellijk gezicht en ze werden al vanaf heel vroeg de “koning der dieren” genoemd. De leeuw is het onderwerp in vele legenden en mythen van verschillende landen.

De koning der dieren

Leeuwen zijn de grootste carnivoren in Afrika en de grootste leden van de kattenfamilie. Ze zijn ook de meest sociale van de katten en leven in groepen die troepen genoemd worden. Ze kwamen voor in heel Afrika en in het Midden-Oosten, zo ver westelijk als Griekenland en zo ver oostelijk als India. Nu komen ze alleen nog voor in beschermde gebieden in Afrika en er is een nog kleine populatie in India.

0b2fc581e5a4c23501b3b2f7e53ec631_medium.

Kenmerken en gedrag van leeuwen


Leeuwen zijn deel van de familie Felidea en hun Latijnse naam is Panthera leo. Volwassen mannetjes hebben een gemiddelde schouderhoogte van 120 centimeter en wegen ongeveer 190 kilo. Vrouwtjes zijn wat kleiner en lichter. De jongen worden welpen genoemd en hun vacht is enigszins gevlekt. Leeuwen hebben zwarte markeringen op de achterkant van hun oren om het gemakkelijk te maken voor de jongen om hun moeder te volgen, de zwarte punt aan hun staart heeft hetzelfde doel. Ze hebben lichte markeringen onder hun ogen om te helpen licht te reflecteren, waardoor ze beter kunnen zien in het donker. Leeuwen eten een grote verscheidenheid aan dierlijk voedsel en zullen elke gelegenheid aangrijpen om een maal te vinden. Leeuwen jagen meestal in groepen, waarbij de leeuwinnen het meeste werk doen, maar het is een misvatting dat de mannetjesleeuwen niet jagen. Ze helpen vaak om grotere prooien, zoals buffels of giraffen, naar de grond te brengen en jonge mannetjes moeten jagen terwijl ze, alleen of met een paar metgezellen, rondzwerven tot ze groot genoeg zijn om een troep over te nemen. Gezien hun grootte en het feit dat ze in groepen jagen, neigen leeuwen ernaar om grotere hoefdieren, zoals zebra’s, wildebeesten en buffels, als prooi te kiezen. Sommige troepen specialiseren zich in bepaalde prooidieren die veel voorkomen in hun gebied. Hier in Balule doden de leeuwen veel giraffen en in Savuti, in Botswana, was er een poos een grote troep die zich specialiseerde in jonge olifanten!
28f36ad7b46eea7a9ebfcc53fc7b4283_medium.

Concurrentie en vijanden


Aangezien ze de grootste roofdieren zijn hebben leeuwen geen directe vijanden, maar alle grote roofdieren zijn in principe concurrentie voor voedsel en ze zullen elkaars jongen doden als ze de kans krijgen. Als leeuwinnen in de minderheid zijn ten opzichte van hyena’s, zullen de hyena’s de leeuwinnen verjagen en een leeuwin alleen zou in grote problemen kunnen zijn.
 

Sociale organisatie


Leeuwen zijn de enige echte sociale katten. Ze leven in troepen bestaande uit verschillende vrouwtjes met hun jongen, met een coalitie van twee of drie mannetjes om het territorium te beschermen. De troep is matriarchaal, wat betekent dat hij geleidt wordt door een vrouwtje. De leeuwinnen in een troep zijn niet noodzakelijk aan elkaar verwant, hoewel vrouwelijke welpen meestal bij de troep blijven waar ze geboren zijn. De mannetjes van een troep verdedigen het territorium tegen indringers. Hoewel ze tijd doorbrengen met de troep laten ze het merendeel van het jagen aan de leeuwinnen over. Mannetjes helpen niet bij het grootbrengen van de welpen maar zullen hen wel beschermen. Leeuwinnen brengen de jongen gezamenlijk groot en zullen elkaars welpen zogen. Soms blijft een oud of gewond vrouwtje bij de welpen, terwijl de anderen jagen. Een leeuwin zal de troep verlaten om geboorte te geven en zal de jongen verstoppen in een hol. De welpen worden geboren met hun ogen dicht en zijn volledig hulpeloos. Na drie tot tien dagen gaan de ogen open en leren de welpen al snel lopen. Na vier tot acht weken introduceert de leeuwin de welpen bij de troep. Na zeven tot negen maanden worden ze gespeend. Jonge mannetjes zullen de troep verlaten als ze tweeënhalf tot drie jaar oud zijn.  
15725c935dd3535bef2d1654b98ed109_medium.

Communicatie


De brul van een leeuw wordt met recht beschouwd als één van de meest indrukwekkende natuurlijke geluiden. Luid brullen begint gewoonlijk met kreunen, gevolgd door vier tot acht krachtige brullen uit volle borst en eindigend met een serie grommen. Dit brullen kan tot op acht kilometer ver gehoord worden. Leeuwen brullen voor verschillende redenen. Ze kunnen het gebruiken om rivalen te intimideren of om iedereen te laten weten dat dit hun territorium is, of ze kunnen het sociaal gebruiken, om hun banden te versterken en om leden van de troep te lokaliseren. Leeuwinnen grommen om hun welpen te roepen of om in contact te blijven met leden van de troep als ze lopen. De mannetjes van een troep spenderen veel tijd met het patrouilleren en markeren van hun territorium, door struiken en andere landmerken te besproeien met urine.
467d09a9d25dc73d9c052a2e604cf5f3_medium.

Deze tekst is geschikt om te gebruiken voor een werkstuk of spreekbeurt.

labels/tags: leeuwen leeuwin dieren Pantheraleo

©Copyright Mangwa

Bronnen:
Behaviour guide to African mammals ISBN 1-875091-10-6
Gameranger in your backpack ISBN 978-1-920217-06-8

 
20/05/2018 11:09

Reacties (7) 

25/06/2018 19:45
Wat kan jij mooi schrijven, en zo ruimtelijk en overzichtelijk. Dat wil ik ook leren ;-)
1
05/07/2018 09:09
dankjewel, wat een mooi compliment. ik moet ervan blozen :)
05/07/2018 15:10
Graag gedaan!
2
20/05/2018 21:28
Ook dit is een fraai artikel. Al moet ik er bij vermelden dat de Siberische tijger in de rangschikking der katten qua grootte op de eerste plaats staat. De leeuw als tweede, de jaguar als derde en de poema als vierde. Maar dit is puur academisch want er zijn beslist ook wel leeuwen te vinden die groter zijn dan een tijger.
1
21/05/2018 12:04
Tijgers zijn inderdaad groter dan leeuwen maar komen niet voor in hetzelfde gebied en zijn dus geen concurrentie.
21/05/2018 12:33
Daar heb je gelijk in. Alhoewel de leeuw zich in vroeger tijden, zó'n driehonderd jaar geleden zelfs ook nog in aanzienlijke aantallen in Noordwest-Azie aanwezig was. Maar voor zover ik weet zijn de laatste leeuwen daar inmiddels verdwenen...
20/05/2018 11:55
Ik vond hun gebrul in de stilte van de nacht heel bijzonder ;-)
Copyright © Tallsay.com. Alle rechten voorbehouden.
Door gebruik te maken van deze website geef je aan dat je onze Algemene voorwaarden en ons Privacy statement accepteert