Spreeuw (Sturnus vulgaris)

Door Info gepubliceerd in Dieren en natuur

Een spreeuw is vanzelfsprekend een spreeuwachtige en je kunt hem herkennen aan zijn zwart met wit gespikkeld verenkleed met een gloed van paars, blauw en groen en aan zijn gele snavel. In tegenstelling tot een merel hipt een spreeuw niet maar hij stapt. Ze komen in het hele land voor, maar je ziet ze het meest op boerenland met veel gras of in de stedelijke omgeving met veel gazons. Het is dan ook een veel geziene gast in de stad. Oorspronkelijk kwamen spreeuwen voor in loofbossen, maar tegenwoordig dus vaak in stad en land. Spreeuwen hebben behalve een zomerkleed tijdens de winter ook een winterkleed. Ze zijn dan zwart van kleur met een paarsgroene gloed en witte spikkels. Spreeuwen worden ongeveer 20 centimeter groot en ze maken kwetterende onwelluidende geluiden wat je tot ver in de omtrek kunt horen. Net als veel andere vogels neemt de spreeuw wel in aantal af.

                               f653ea3612e3358ca496ab063610fd80_medium.

Spreeuwen zijn eigenlijk alleseters, maar meestal eten ze vruchten en insecten. Ze hebben twee keer per jaar een nest waarin meestal 4 tot 6 eieren liggen. Na een broedduur van 11 tot 13 dagen zullen de eieren een voor een uitkomen. Het is weliswaar geen koloniebroeder, maar toch zitten ze bij voorkeur wel graag bij elkaar om te nestelen. De jongen eten uitsluitend insecten die worden gevangen door hun ouders. Als de jongen het nest hebben verlaten, dan leven ze vaak in kleine groepjes bij elkaar. En naarmate het jaar verstrijkt zullen deze groepjes langzaamaan steeds groter worden. Deze groepsvorming gebeurt dus stapje voor stapje. Vanaf de maand juni komen ze allemaal bij elkaar bij rustplaatsen waar ze overnachten. 

Spreeuwen zijn mooie vogels om naar te kijken, maar ze kunnen ook enige overlast veroorzaken. Ze kunnen worden verjaagd met een afweerpistool of met angstkreten van deze vogel. Dit kan alleen gebeuren op rustplaatsen. Ook moet er een alternatief zijn zodat deze vogels ergens anders kunnen gaan overnachten. Uw gemeente heeft er in alle gevallen wel een ontheffing voor nodig.

               6c0339be059a092dcdfd89af3bea30ea_medium.

Als je in de zomerse maanden als het donker begint te worden in de buurt bent van de slaapplaats van zwermen spreeuwen, dan kun je getuige zijn van prachtige spectaculaire zwermen (avondluchten). Vaak komen al die spreeuwen dan bij elkaar. Het is een prachtig gezicht om soms wel duizenden spreeuwen in een grote dansende wolk te zien. Hoe is toch mogelijk dat al die spreeuwen in zo'n dansende wolk zo sierlijk en synchroom maar toch ook zo grillig bewegen. Dit tafereel zie je vaak op een vroege najaarsavond in de buurt van bomen waar ze overnachten. 

Onderzoekers hebben onderzocht hoe het komt dat ze in de lucht niet op elkaar botsen. Het blijkt dat ze "geprogrammeerd" zijn met drie simpele taken om niet tegen hun buurman of buurvrouw te botsen, dat tijdens het vliegen altijd naar dezelfde kant op moet worden bewogen en dat ze altijd in de groep moeten blijven. Soms worden ze echter ook als een plaag beschouwd en gebouwen worden vaak ondergepoept. Ook andere vogels doen dat zoals kraaien, maar spreeuwen zijn vrijwel altijd in de meerderheid en deze vogels laten zich nu eenmaal niet zo snel verjagen.

 

 

© Berto vd Bij 

28/12/2017 09:29

Reacties (1) 

30/12/2017 09:02
Ja, en die smeerlappen aan de Middellandse Zee vangen ze met grote netten en eten ze op.
Copyright © Tallsay.com. Alle rechten voorbehouden.
Door gebruik te maken van deze website geef je aan dat je onze Algemene voorwaarden en ons Privacy statement accepteert