Afrikaanse buffel (Syncerus caffer)

Door Info gepubliceerd in Dieren en natuur

De Afrikaanse buffel wordt ook wel kafferbuffel of kaapbuffel genoemd en wordt als een van de gevaarlijkste dieren van Afrika beschouwd. In Afrika leeft slechts een buffelsoort, maar er zijn twee types, namelijk de grote savannebuffel en de kleinere dwerg bosbuffel. Savannebuffels leven alleen in Tanzania en in Kenia. Buffels ogen heel erg vreedzaam, maar kunnen ook uiterst agressief zijn. Ze hebben een slechte reputatie gekregen omdat ze soms heel onvoorspelbaar kunnen reageren als ze in het nauw worden gedreven of als ze gewond zijn. Bizons kunnen slecht zien en horen, maar kunnen wel heel goed ruiken. Mannetjes zijn vaak zwart van kleur en de vrouwtjes zijn vaak wat meer bruinachtig van kleur.

                74908d610084c5e524010db7af9b3b37_medium.

De massief gekrulde horens zijn een geducht wapen en kunnen tijdens een gevecht dodelijke stootkracht oproepen. De horens van mannetjes zijn wel groter en imposanter dan die van vrouwtjes. Ze komen ook op voor hun jongen, want bij dreigend gevaar zullen buffels dan een onneembare muur opwerpen. Ze vormen dan een muur van horens om hun kalveren en zwakkere buffels te kunnen beschermen. Het zijn sociale dieren, want ze leven relatief veilig in grote kuddes. Zo'n kudde bestaat vaak uit een paar honderd dieren. Maar tijdens het regenseizoen in de Serengeti (eindeloze vlaktes van savannes en boslandschappen) komen er vele duizenden dieren bij elkaar. In een kudde vinden er regelmatig gevechten plaats door de mannetjes om de juiste hiërarchie te bepalen. En zodra het weer droog wordt zullen ze weer verspreiden over het grasland, want het zijn echte grazers. Zo wordt de begrazing op de savanne beter verspreid. Buffels eten vooral 's nachts omdat ze niet zo goed tegen de warmte kunnen. Overdag in de hete zon zoeken ze graag de schaduw op of gaan lekker in de modder liggen. Ze hebben alleen geen echte leiders en oude buffels leven alleen en zullen andere zwervende buffels verjagen.

Buffels kunnen in het wild tot wel 26 jaar oud worden en de zwaarste exemplaren kunnen wel 800 tot 1000 kilo wegen. En ze kunnen een schouderhoogte hebben van wel 170 centimeter. Mannetjes zijn vaak groter en zwaarder dan de vrouwtjes. Afrikaanse buffels leven in de savanne vooral ten zuiden van de Sahara op plaatsen waar genoeg water en modder aanwezig is.. Ze eten vrijwel de hele dag door gras, maar dus liever 's nachts. Maar als er niet genoeg gras aanwezig is dan eten ze ook wel eens jonge takken en planten. Buffels moeten genoeg eten, want ze zijn er vatbaarder voor dan andere hoefdieren. Hun conditie kan snel achteruit gaan en het hebben van te weinig voedsel  is dan ook de voornaamste doodsoorzaak van buffels. Buffels leven ook in de buurt van water, want ze moeten iedere dag tientallen liters water drinken om te kunnen overleven. De belangrijkste vijanden van een buffel zijn de mens, de leeuw en soms ook krokodillen.

               0d651310adbdf789438d642c1c30f92d_medium.

Als een vrouwtje bronstig is zal ze meerdere mannetjes aan weten te trekken. Maar de mannetjes die het hoogst staan in de hiërarchie maken de meeste kans om te mogen paren. Gevechten tussen stieren komen hierbij ook regelmatig voor. Na een draagtijd van 11 maanden wordt er een kalf geboren. Kalveren vallen vooral ten prooi aan gevlekte hyena's en luipaarden, tenminste als er een eentje aan de aandacht weet te ontsnappen van zijn ouders.

 

 

© Berto vd Bij 

21/10/2017 08:18

Reacties (2) 

24/10/2017 07:29
Sterk oerdier, vooral in Azië kan de mens op het platteland een bestaan bijeengaren door dit dier.
24/10/2017 04:47
Bijzonder mooi dier, goed artikel.
Copyright © Tallsay.com. Alle rechten voorbehouden.
Door gebruik te maken van deze website geef je aan dat je onze Algemene voorwaarden en ons Privacy statement accepteert