Orka (Orcinus orca)

Door Info gepubliceerd in Dieren en natuur

De orka is een dolfijnachtige en is het meest weidverspreide zeezoogdier ter wereld en ze kunnen zich dan ook uitstekend aanpassen aan het klimaat. Hun voorkeur gaat echter wel uit naar koud diepere wateren, vooral in de directe omgeving van de Noordpool en de Zuidpool. Orka's worden daarom ook vaak in de buurt van ijsschotsen aangetroffen. Je ziet ze soms ook wel langs de kust en ze komen ook in de Noordzee voor en ze zwemmen rond in alle zeeën en oceanen. Soms zwemmen ze ook weleens rond in een riviermonding, maar ze blijven nooit ver weg van de zee. Orka's hebben longen, dus moeten ze zo nu en dan wel boven komen om te ademen. Onder water wordt dit blaasgat met stevige spieren afgesloten. Mannetjes worden bullen genoemd, vrouwtjes worden koeien genoemd en de jongen worden kalfjes genoemd.

                4044ad9bedf3a34d7311951a70a59fe3_medium.

Orka's zijn makkelijk te herkennen, want ze zijn van boven zwart en van onderen wit. En ze hebben een witte vlek boven hun ogen. En hun driehoekige vin kan soms wel 2 meter hoog zijn. Een orca wordt ook wel een zwaardwalvis (grootste soort) genoemd, omdat ze een smalle lange rugvin hebben die vooral bij de mannetje behoorlijk groot is en als een soort van zwaard recht omhoog steekt. Ze kunnen wel 50 tot 70 jaar oud worden, maar de vrouwtjes zijn niet hun hele leven vruchtbaar. Ergens tussen hun 30e en 50e levensjaar zullen ze in een fase van de menopauze komen, maar ze leven vaak wel langer dan de mannetjes.

Een orka is een hele grote dolfijn en leeft in kleine hechte groepen (scholen) die wordt geleid door en wat ouder vrouwtje. Een groep kan ook uit slechts 2 orka's bestaan. Dit vrouwtje is vaak de moeder van veel groepsleden. Orca's zijn hele sociale dieren en staan bekend om hun hechte familiebanden. Elke groep orca's maakt onder water zijn eigen specifieke geluiden. Orca's worden dan ook weleens de wolven van de zee genoemd. Ze jagen veelal in groepsverband op vis, pinguïns, inktvis, zeeleeuwen, zeehonden, schildpadden, zeevogels en soms zelfs op walvissen en hierbij kunnen ze wel snelheden behalen van zo'n 55 kilometer per uur. Ze hanteren ook een techniek door zich op de kust te werpen om hun prooi te kunnen grijpen. Deze methode levert lang niet altijd succes op en het kan ook hun leven kostten als ze vast komen te zitten in het zand. Ze patrouilleren sowieso vaak langs de kust om pinguïns en/of zeehonden te kunnen vangen.

Ze werken hierbij samen om prooien bijeen te drijven en daarom wordt de orka ook wel eens "killer whale" genoemd. Ze drijven ondermeer scholen vissen samen naar de oppervlakte om ze makkelijker op te kunnen eten. Ze staan bovenaan de voedselpiramide. De mens wordt niet aangevallen door orka's. Jagen gebeurt tijdens duiktochten tot wel 350 meter diepte en eigenlijk kunnen ze als ze gezamenlijk op jacht gaan alle soorten en maten prooidieren aan. Ze hebben zowel in de bovenste en in de onderste kaak dan ook 20 tot 26 zeer angstaanjagende tanden.

                                            143db10159d4a143901b548cf81b6b08_medium.

Ze kunnen enorme afstanden afleggen, al hebben ze geen vaste trekroutes als ze op zoek zijn naar voedsel. Iedere dag eten ze gemiddeld zo'n 400 kilo aan voedsel en dat is ongeveer 5% van zijn lichaamsgewicht. Dat is ieder jaar in totaal zo'n 4 keer hun totale lichaamsgewicht. Mannetjes kunnen dan ook wel 10000 kilo zwaar worden. Orka's zijn tot zo'n 10 meter lang al is het mannetje groter en zwaarder dan het vrouwtje. Vrouwtjes hebben een wat meer "bescheiden" gewicht van zo'n 3000 kilo. Ze kunnen zich in de wereldzeeën oriënteren met behulp van echolocatie en met klikgeluiden ook in ultrasoon bereik. Orka's kunnen onder water met elkaar praten tot op 3 kilometer afstand van elkaar. 

Orka''s paren gedurende het hele jaar en hebben dus niet een voorkeur voor een bepaald jaargetijde. En na een draagtijd van 14 tot 15 maanden zal er een jong geboren worden. Dit jong is bij de geboorte circa 2 meter lang en wordt onder water geboren. Tijdens deze geboorte komt vaak eerst de staart tevoorschijn. Het jong zal ruim een jaar lang worden gezoogd. Na twee tot drie maanden komen de tanden in de bovenkaak langzaam tevoorschijn. Na ongeveer 4 tot 6 maanden komen de tanden in de onderkaak aan de beurt. Een vrouwtje is na 6 tot 11 jaar geslachtsrijp en een mannetje is na 12 tot 14 jaar in staat om te paren. Orka's zijn niet vaak zwanger. Gemiddeld duurt het drie tot vijf jaar voordat ze weer zwanger worden. Als er een jonge orka wordt geboren dan zwemt het altijd naast zijn moeder. Omdat het jong dan in de stroom van zijn moeder meezwemt gaat er minder kostbare energie verloren. Vrouwtjes krijgen in hun leven maximaal 4 tot 6 jongen en na zo'n 40 jaar zal ze stoppen met voortplanten omdat ze dan in de overgang komt.

                                               1f834a443498e79136144af458257608_medium.

 

 

© Berto vd Bij 

12/10/2017 08:56

Reacties (0) 

Copyright © Tallsay.com. Alle rechten voorbehouden.
Door gebruik te maken van deze website geef je aan dat je onze Algemene voorwaarden en ons Privacy statement accepteert