Dieren met snorren

Door Natuursmurf gepubliceerd in Dieren en natuur

Niet alleen mensen tooien zich met bijzondere snorren en baarden. Onderstaande dieren weten wel hoe ze op moeten vallen. 


Incastern

76e881b4aba7d06d22a7f1f4ae6e219a.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze zeevogel komt voor aan de westkust van Zuid-Amerika, Chili, Colombia en Peru. Incasterns jagen op vissen die ze uit het water duiken en schaal en schelpdieren op rotskusten. Ze vallen op door hun rode snavel en witte snor.

Incasterns baltsen in de lucht. Ze vliegen eerst meer dan honderd meter omhoog, waarna ze samen duikvluchten en bochten maken en uitwijkmanoeuvres laten zien. Ook biedt de man de vrouw vis aan. Het vrouwtje maakt uit dit alles op of het mannetje sterk en gezond is. Als dat zo is, baltsen de twee sterns op de grond verder door te draaien en te buigen.



Keizertamarin

13242bc7db8f5891f2c19f4b0d6bb471.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 


 

De keizertamarin leeft in de tropische regenwouden van Bolivia, Brazilië en Peru.
Hij is dol op vruchten, bladeren en insecten. Ze vallen op door hun witte snor die goed zichtbaar is op hun donkere gelaat.

In 1907 ontdekte de Zwitserse bioloog E.A. Goeldi de keizertamarin. Goeldi stuurde enkele keizertamarins naar Europa op om ze later wetenschappelijk te kunnen beschrijven. De preparateur die de keizertamarins voor de wetenschap moest opzetten, smeerde hun snorren in met snorrenvet en krulde ze omhoog. De snor leek sprekend op de snor van de Duitse keizer, Wilhelm II. Toen Goeldi het resultaat zag, vond hij de gelijkenis met de keizer zo groot dat hij de nieuwe soort imperator (Latijn voor keizerlijk) noemde.


 

Walrus

258bfe1aa1f80a63d4a1cf541f8058f6_medium.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit grote roofdier voelt zich het best thuis op het drijfijs in de poolzee.
Met zijn lange slagtanden en borstelige snorharen valt de walrus wel op.
Het voedsel van de walrus bestaat uit bodemdieren, zoals oesters. Hij vindt die op de tast met zijn snorharen. Daarna maakt hij ze vrij door een waterstraal over de bodem te blazen en het schelpdier uit de schelp te zuigen.

Bij walrussen in de dierentuin zijn de snorharen vaak heel prominent aanwezig maar bij in het wild levende dieren zijn deze meestal grotendeels afgesleten door het dagelijkse gebruik.


 

Baardagame

a55298bd7110552972bc15d4e78912da_medium.

De baardagame komt van nature uitsluitend in Australië voor. De hagedis heeft krachtige klauwen en wordt ongeveer 60 cm lang.
De mannetjes zijn te herkennen aan de grote kop en de meer donker tot zwart gekleurde 'baard' aan de keelzijde.
Een baardagaam zet zijn baard op als hij ergens van schrikt, bijvoorbeeld als er een schaduw over hem heen valt. Ook zetten mannetjes hun baard op als ze paargedrag vertonen. Dit doen ze om het vrouwtje te imponeren, hierbij kopknikken ze hevig.

 

Baardzwijn

Het baardzwijn komt voor op Sumatra, Borneo en Maleisië. Het dier dankt zijn naam aan zijn lange bakkebaarden. Het baardzwijn heeft een zijdelings afgeplat lichaam en de staart heeft een tweepuntige kwast.
De zwijnen leven in familiegroepen en maken in sommige delen van Borneo een paar keer per jaar massale trektochten waarbij ze rivieren oversteken. De oorspronkelijke bewoners van Borneo maken tijdens zo'n oversteek traditioneel jacht op het baardzwijn.

 

Alpensteenbok

52e3455b6fe5b33f2be6457402cc3f61_medium.

Zoals zijn naam al aangeeft komt deze ondersoort van de steenbok voor in de Alpen.
Steenbokken hebben ongeveer het formaat van een tamme geit. De staart is kort.
De bok heeft achterwaarts gebogen horens, die meer dan één meter lang kunnen worden en aan de voorzijde verscheidene dwarsknobbels vertonen.
Kenmerkend voor de bok is de korte baard.

Bijna was de Alpensteenbok door de jacht uitgestorven. Tot in de 19e eeuw werden aan de hoorns en andere lichaamsdelen van steenbokken medicinale krachten toegedicht. Een groep van ongeveer 60 dieren in de Italiaanse Alpen bleef gespaard. Na bescherming kon de soort zich vanuit deze populatie weer herstellen en is hij in veel delen van de Alpen weer opnieuw uitgezet.

26/02/2017 22:09

Reacties (6) 

06/03/2017 23:02
Leuk verhaal met dito afbeeldingen.
06/03/2017 08:50
1
05/03/2017 22:46
Zo schattig die incastern!

Leuk artikel, bedankt Natuursmurf.
1
05/03/2017 22:07
Wat leuk: snorren en baarden in het dierenrijk.
De eerste twee kende ik niet: prachtige dieren zijn het.
1
28/02/2017 18:53
Leuke weetjes. Heel wat onbekende dieren hiertussen voor mij...
1
27/02/2017 20:04
Wat zijn er nog veel dieren die een snor hebben. Mooi artikel en prachtige dieren heb ik hier langs zien komen dankzij jou.
Copyright © Tallsay.com. Alle rechten voorbehouden.
Door gebruik te maken van deze website geef je aan dat je onze Algemene voorwaarden en ons Privacy statement accepteert