De Afrikaanse wilde hond is heel bijzonder.

Door Mereltje gepubliceerd in Dieren en natuur

De Afrikaanse wilde hond is een heel bijzonder dier, door veel mensen wordt hij als lelijk bestempeld. Zelf was ik ooit ook die mening toegedaan, totdat ik de dieren in het wild mocht aanschouwen en wat meer over deze dieren te weten kwam. Nu is het een van mijn favorieten.

Tags/ labels: Afrikaansewildehond wildehond roedel roofdier

fadef08a493343adf71ee0d5dfd5fd15.jpg

De Afrikaanse wilde hond is heel bijzonder.

Ik was eens in Zuid Afrika, in het Balule Game Reserve, daar maakte we een gamedrive, waarbij we ook een groepje Afrikaanse wilde honden zagen. Onze Ranger was duidelijk blij verrast deze dieren aan te treffen. Hij wist ons veel te vertellen over deze dieren, ze worden met uitsterven bedreigt en het is daarom ook een geluk om ze in het wild nog tegen te komen.

03d28c598da7ad4f1b277280fc52c609_1408209

De Afrikaanse wilde hond is een roofdier, verwant aan de wolf. Het oorspronkelijke leefgebied van deze dieren is Afrika, ten zuiden van de Sahara. Ze leven in de bergen en het laagland, op de graslanden, steppen, savannes en licht beboste gebieden.

Ze hebben veel ruimte nodig om te kunnen overleven en omdat de akkerbouw een steeds grotere plaats in neemt in Afrika, raakt hun territorium versnippert. Doordat hij nu dichter bij bewoonde gebieden leeft, vangt hij wel ook eens vee, waar de plaatselijke bevolking niet blij mee is. In het verleden werd er daarom wel gejaagd op de Afrikaanse wilde hond.

Totdat men zich realiseerde dat nog maar 2500 volwassen dieren over waren, er zijn toen beschermingsmaatrelen en projecten opgezet. Langzaam begint dat nu zijn eerste vruchten af te werpen en wij zagen ze dus zomaar in het wild.

Wat zijn de kenmerken.

Het is een grote hond met lange poten en een lang slank lichaam. Opmerkelijk is dat ze aan elke poot maar 4 in plaats van 5 tenen hebben. Ze hebben een donkerbruine tot zwart gekleurde vacht, met daarop een onregelmatige tekening in zwart, wit, beige en zelfs gele vlekken. Deze tekening is voor elk dier uniek, waardoor ze elkaar kunnen herkennen en in het engels noemen ze hem daardoor wel: painted hunting dog.

Ze hebben een korte, brede kop met krachtige kaken en grote vleermuisachtige oren. Over de kop loopt een zwarte streep en ze hebben een zwarte snuit. Hun lange, volle staart heeft aan het einde een witte kwast, die als een soort vlag dient om contact te houden met de groep.

Een volwassen dier kan van kop tot romp wel tussen de 80 en 112 centimeter groot zijn, met een staart van zo’n 40 centimeter. Ze wegen tussen de 15 en 36 kilo, waarbij de mannetjes het zwaarst zijn. Jonge dieren hebben nog niet de uitgesproken tekening, ze zijn meer zwart met slechts enkele witte vlekken, vooral op de poten.

028f12190536638480c20b8c6613b984d2lsZGUg

Hoe leven ze.

De Afrikaanse wilde hond is een sociaal dier, ze leven in een grote groep, roedel genaamd. Binnen de roedel heerst een strikte hiërarchie, waar binnen alleen het oudste paar zich voortplant. Een nest Afrikaanse wilde hondjes bestaat vaak wel uit tien pups, ze worden meestal geboren aan het einde van de regentijd in een ondergronds hol. De pups zijn bij de geboorte erg hulpeloos en blind, pas na 4 weken komen ze voor het eerst buiten, dan helpen ook andere volwassen dieren met de zorg voor de jongen, als een grote familie. Hoe groter de groep, hoe groter de kans om te overleven. Al na negen weken mogen ze met de volwassen honden mee op jacht en is er een prooi gedood, mogen de jongen zich eerst het buikje dik eten. Dit is in de wildernis uniek, meestal zijn het de dominantste en sterkste mannetjes, die de eerste keus hebben bij de maaltijd. Na een jaar zijn de dieren volgroeid, dan verlaten de volwassen vrouwtjes de geboorte groep. Ook dit is bij de meeste diersoorten anders, daar verlaten de volwassen mannetjes de groep. De Afrikaanse wilde hond wordt meestal niet ouder dan tien jaar.

Hoe jagen ze.

Bij de jacht wordt er door de roedel wilde honden nauw samen gewerkt. Ze zijn niet zo erg snel, maar hebben samen wel een heel goed uithoudingsvermogen. Ze kunnen een gemiddeld, gelijkmatig tempo van 48 km/u wel volhouden over een afstand van 5 kilometer. De koplopers wisselen elkaar daarbij af tijdens de achtervolging, totdat de prooi vermoeid raakt. Dan grijpen ze hun kans, door de prooi in de buik te pakken, ze raken daardoor in shock en sterven. Hoewel dit wreed lijkt, is dit de natuur en onderzoek heeft aangetoond, dat het zelfs een snellere dood is als de verstikking door een beet in de keel, zoals leeuwen of luipaarden hun prooi doden.

Er wordt door de Afrikaanse wilde hond voornamelijk in de schemering gejaagd. Hun prooidieren zijn vaak zebra’s of middelgrote antilopen als impala, gazelle en blauwe gnoe. Wilde honden zijn niet heel erg sterk en moeten hun prooi vaak afstaan aan andere roofdieren, zoals hyena’s of leeuwen.

Afrikaanse wilde honden zien.

Wij zagen deze bijzondere dieren in vrijheid in het Balule Game reserve in Zuid Afrika, dit gebied grenst aan het bekende Krugerpark, daartussen zijn geen hekken, zodat dieren vrij over de gebieden kunnen zwerven.
In Hoedspruit en klein stadje in Limpopo province Zuid Afrika ligt het Moholoholo Rehabillatation Centre, bekend van National Geographic Channel met Brian Jones, daar worden een aantal van deze dieren verzorgt, die er ziek of als verlaten pup zijn binnen gebracht. En inmiddels zijn er ook al een aantal jongen geboren daar.

Maar Afrikaanse wilde honden zien in Nederland dat kan ook, in: Artis, Gaiapa Park en Safaripark Beekse Bergen en Zoo Parc Overloon .

Meer lezen over bijzondere dieren?

Cheeta, jachtluipaard, luipaard is dat hetzelfde dier?

Zeearend weetjes, waar vind je hem unieke foto’s.

Wat is dit? Phegeavlinder

Meer lezen van Mereltje kijk op Mereltjes jouwpagina of volg Mereltje op Mereltjes Blog

©Mereltje, Tallsay november 2016

11/11/2016 08:39

Reacties (0) 

Copyright © Tallsay.com. Alle rechten voorbehouden.
Door gebruik te maken van deze website geef je aan dat je onze Algemene voorwaarden en ons Privacy statement accepteert