Aromatherapie: jasmijn en roos

Door Oxalis gepubliceerd in Natuurlijke geneeswijzen

JASMIJN

9791db0c4231cd32bae1361e19c06fa6_medium.Jasmijn (Jasminum officinale) is een mooie, groenblijvende heester, die tot ongeveer 2 meter hoog kan worden. De plant behoort botanisch gezien tot de olijvenfamilie (Oleaceae) en komt oorspronkelijk uit het gebied van de Kaukasus - via Iran, Tadzjikistan, Afghanistan, Pakistan, India, Nepal – tot China. In het midden van de 16e eeuw werd de plant in Europa geïntroduceerd; vooral in Zuid-Europa heeft de jasmijn zich goed weten te vestigen. In Noord-Europa zijn het vooral de gecultiveerde winterharde versies, die in tuinen te vinden zijn.

De witte kelkvormige bloemen, die rond mei verschijnen, verspreiden een bedwelmende zoete en sensuele geur. Jasmijn is – net als bijvoorbeeld kamperfoelie en siertabak – een ‘nachtbloeier’; dat wil zeggen dat zij juist laat in de dag, ‘s avonds en ‘s nachts, de sterkste geur verspreidt om nachtinsecten aan te trekken. Jasmijn wordt daarom ook wel ‘koningin van de nacht’ genoemd. Door de aangename geur is het een zeer gewaardeerde plant.

fb8f3377317733709bdeab5e783e6cf6_medium.Jasmijn kent ook in de geneeskunde een lange geschiedenis. In China worden de bloemen nog steeds traditioneel gebruikt bij de behandeling van hepatitis en dysenterie. Jasmijnthee is goed voor de spijsvertering. Boeddhistische monniken maakten van de bloemen een verfrissend waterbad voor de ogen. De Indiase Ayurveda maakt eveneens al duizenden jaren gebruik van jasmijn. India is nog steeds de grootste leverancier van jasmijnolie voor de parfumindustrie. Jasmijn is de nationale bloem van Pakistan.

Jasmijnolie algemeen

352c1a93c85d65f0b5e55b49acdcab91_medium.Jasmijn werkt verzachtend en oppeppend, of het nu wordt gebruikt als massageolie of als geurolie. Het kalmeert de zenuwen, geeft zelfvertrouwen en verdrijft onverschilligheid en lusteloosheid.

Vanouds werd jasmijn als bijzonder waardevol beschouwd bij bevallingen: vroedvrouwen gebruikten jasmijngeur om weeën op te wekken.

Oogsten voor zonsopkomst

Voor een liter etherische olie van de jasmijn zijn circa 8 miljoen bloemen nodig, die niet ouder zijn dan een dag. Jasmijnolie is daarom erg duur. Om de hoogste kwaliteit te verkrijgen worden de bloemen vòòr zonsopkomst geplukt. De essence wordt vervolgens met behulp van alcohol aan de bloemen onttrokken.

Actieve bestanddelen van jasmijnolie

Esters

ee7541e373cb037b8de6bf88aba0275f_medium.Jasmijn bestaat in sommige gevallen uit wel 70% esters. Dit zijn de meest ontspannende componenten van etherische olie. Lynalylacetaat en benzylacetaat geven jasmijn bijvoorbeeld de warme, bloemige geur.

Esters zijn in staat om de zenuwen te kalmeren, maar ook om ontstekingen en schimmels te doden.

Ketonen

Jasmijn bevat een lage concentratie van het keton jasmone. Het zorgt voor een warme en kruidige geur. Echter, ketonen kunnen in hoge concentraties schadelijk zijn; daarom NIET gebruiken tijdens de ZWANGERSCHAP. Tijdens de bevalling kan het dan weer wel.

Jasmijnolie gebruiken, enkele voorbeelden

Jasmijn heeft verzachtende eigenschappen. Het kan op diverse terreinen weldadig werken.

Huid

66a920861add5a0bd001733fa65e6dc6_medium.Etherische olie van jasmijn verzacht de huid van het lichaam (inclusief het gezicht).

  • Voor een ontspannen bad: meng 5-6 druppels jasmijnolie in het badwater.

  • Bij een gevoelige huid door stress: meng 2 druppels jasmijnolie, 1 druppel lavendelolie, 1 druppel kamilleolie en 10 milliliter aloë vera-lotion of -gel en smeer er de huid mee in.

  • Als vochtinbrenger: meng jasmijnolie met bodylotion om ruwe huid of droge plekken mee te verzachten. Gebruik een mengsel van 2 druppels jasmijnolie, 4 druppels kamilleolie, 4 druppels sandelhoutolie, 20 mildheid zoete amandelolie en 10 milliliter jojobaolie. Smeer de plekken er tweemaal per dag mee in.

Kalmte en zelfvertrouwen

Jasmijn werkt prima tegen stress. Tegelijkertijd wekt het energie, evenwicht en zelfvertrouwen op.

  • Bij f2ffebfc72761d66ab8018307e6c4de7_medium.vermoeidheid: meng voor een massageolie tegen vermoeidheid 1 druppel jasmijnolie, 2 druppels neroli-olie, 5 druppels lavendelolie, 7 druppels citroenolie en 30 milliliter druivenpitolie.

  • Tegen depressies: brand 3 druppels jasmijnolie, 6 druppels lavendelolie en 4 druppels bergamotolie, eventueel met wat water, in een aromalampje. Jasmijn en lavendel nemen spanningen weg en bergamot verfrist de geest.

Romantiek

Laat met de bedwelmende geur van jasmijn de romantiek in de relatie herleven.

  • Sensuele massage of bad: meng voor een massageolie 5 druppels jasmijnolie, 6 druppels rozenhoutolie, 3 druppels scharleiolie en 30 milliliter druivenpitolie. Voor een romantisch bad: gebruik hetzelfde mengsel, maar laat de druivenpitolie weg.

  • Romantische geur: brand 2 druppels jasmijnolie, 2 druppels pamarosaolie en 3 druppels sandelhoutolie, eventueel met wat water, in een aromalampje.

ROOS

9f569c143e466b68b7077fe67720011b_medium.De schoonheid en magie van rozen (Rosaceae) hebben de mens al vele eeuwen lang betovert. Rozen worden al duizenden jaren geteeld, waarschijnlijk het eerst in China, later ook in het Midden-Oosten en het oude Griekenland. Met de geur de mooie bloemvorm werden al vele godinnen en heiligen vereerd, van de Egyptische godin Isis tot en met de maagd Maria. Ook in de hoofse liefde speelde de roos een belangrijke rol; ridders spraken bijvoorbeeld over jonkvrouwen als tere rozen, die beschermd dienden te worden. Bij veel beschermheiligen werden rozen in hun embleem opgenomen. Ook de kleur van de roos kreeg een speciale betekenis toegedicht; rood symboliseerde liefde, passie en begeerte, terwijl wit dan weer stond voor onschuld, reinheid en maagdelijkheid.

Rozenolie algemeen

81f0e79223228062b5890c1ceaf816f9_medium.Rozenolie wordt vooral gemaakt van de Damascener roos. Dit is een al vele eeuwen geleden gecultiveerde versie, verkregen uit een kruising van de Rosa gallica en de Rosa moschata. De veelbladige Damascener roos, waaruit inmiddels weer talrijke (vooral Britse) variaties zijn verkregen, staat bekend om zijn krachtige en diepe aroma en is bij uitstek geschikt voor de productie van rozenolie. Er doen een aantal verhalen de omloop over de introductie van deze cultivar in Europa. Volgens versie 1 zouden kruisridders de bloem tussen 1254 en 1276 vanuit Damascus hebben meegebracht; hierdoor verkreeg de roos zijn soortnaam. Versie 2 verhaalt dat het de Romeinen waren, die de plant naar het noorden brachten en versie 3 wijst een geneesheer van de Engelse koning Hendrik VIII aan, die de plant in 1540 na een lange reis aan zijn vorst cadeau zou hebben gedaan.

Rozenolie is de meest extravagante etherische olie onder de bloemachtigen en wordt beschouwd als de koningin onder de etherische oliën. De beste rozenolie komt uit Bulgarije, waar de Damascener roos in plantages wordt geteeld. De handmatige oogst vindt plaats bij zonsopkomst. De olie wordt uit de bloemblaadjes verkregen door middel van stoomdestillatie. Voor één druppel rozenolie zijn maar liefst 100 bloemen van deze Damascener roos nodig. Rozenolie is dan ook een kostbaar product; er zijn miljoenen bloemen nodig voor een liter van deze bijzondere etherische olie.

d1c2231d12dc1db8f22ae304c56339f6_medium.Behalve in cosmetische artikelen (parfums, zeep, crèmes, shampoos enz.) wordt rozenolie ook vaak ingezet om de therapeutische waarde. Rozenolie stimuleert namelijk de productie van dopamine, het zogenaamde vrolijke hormoon, in een mens. Daarnaast kan het het parasympathische zenuwstelsel versterken en in evenwicht brengen. Rozenolie is dan ook een uitstekend middel tegen nervositeit en depressie.

Actieve bestanddelen van rozenolie

Rozenolie bevat verschillende bestanddelen, die elk verschillende werkingen hebben. Het is tevens één van de meest complexe etherische oliën, waarvan een aantal werkzame stoffen zelfs nog niet geheel bekend zijn. Dit komt, omdat de manier van extractie de precieze samenstelling van de etherische olie beïnvloedt.

Alcoholen 734322d992233164551d11ad04c465fb_medium.

Etherische olie van de Damascener roos bevat veel citronellol, geraniol en nerol. Deze alcoholsoorten hebben een lage giftigheid en een verwarmend, oppeppend effect.

Fenolen

Rozenolie bevat farnesol, een fenol dat verfrissend is, maar ook bacteriën doodt.

Aldehyden

Rozenolie bevat ook veel (pijn) verdovende en ontsmettende aldehyden, die het zenuwstelsel kalmeren.

Rozenolie gebruiken, enkele voorbeelden

Rozenolie kan worden gebruikt voor lichaam en geest.

Huidherstel en huidverzorging

De ontstekingsremmende werking van rozenolie maakt het een geschikte olie voor de behandeling van huidaandoeningen.

  • Tegen littekens: meng bijvoorbeeld 4 druppels rozenolie, 4 druppels neroli-olie en 4 druppels lavendelolie met 20 milliliter zoete amandelolie en 5 milliliter tarwekiemolie. Smeer het mengsel op benen of buik tegen striae en littekens.

  • Tegen zonnebrand: voor een heilzame aftersun, meng 3 druppels rozenolie, 4 druppels kamilleolie, 10 druppels lavendelolie met 20 milliliter jojobaolie. Dep het op de zonverbrande huid om af te koelen en te bevochtigen.

  • Nagelverzorging: los 4 druppels rozenolie en 4 druppels cederhoutolie op in 30 milliliter neutrale basisolie. Masseer het in nagels en nagelriemen om deze te versterken.

  • Strakke huid: meng 3 druppels rozenolie, 3 druppels sandelhoutolie en 3 druppels franincenseolie met 25 milliliter jojoba-basisolie voor een gezichtstonicum en dep er het gezicht mee. Deze oliën zorgen voor een strakkere huid.

  • Zachte huid: meng 4 druppels rozenolie en 4 druppels neroli-olie met 25 milliliter avocado-olie en breng het 1-2 maal daags op de huid aan.

Kalmte en welbevinden

Voor ontspanning en evenwicht kan rozenolie eveneens uitstekend dienst doen.

  • Tegen e0ec6b6dc18e7ac01bc3220079d2a309_medium.stress: vul een warm bad en voeg er 3 druppels rozenolie, 2 druppels lavendelolie en 2 druppels franincenseolie aan toe.

  • Na een emotionele periode: maak een massagemengsel van 3 druppels rozenolie, 3 druppels pomeransolie, 6 druppels scharleiolie en 25 milliliter druivenpitolie en masseer er gespannen lichaamszones (zoals nek, schouders en rug) mee.

  • Als verkwikking: brand 3 druppels rozenolie, 5 druppels pomeransolie en 5 druppels bergamotolie, met eventueel wat water, in een aromalampje. De rozenolie verzacht, terwijl de citrusgeuren verkwikken.

Regulering hormonen

Rozenolie kan worden gebruik als een uitstekend middel om de menstruele cyclus te reguleren.

  • Verminder een pijnlijke menstruatie met een buikmassage. Meng 5 druppels rozenolie en 5 druppels lavendelolie in 15 milliliter druivenpitolie.
  • Verminder PMS-symptomen met een lichaamsmassage. Meng 3 druppels rozenolie, 10 druppels geraniumolie en 10 druppels scharleiolie in 25 milliliter basisolie.
  • Versterk de baarmoeder en buikwand na een bevalling met een massagemengsel van 4 druppels rozenolie, 8 druppels scharleiolie en 8 druppels bergamotolie in 15 milliliter basisolie.

b12b14da77cd1e01afbde422b2fe8e32_medium.

Oxalis.

© 2016, foto's: Office.microsoft.com, Pixabay.com, Wikimedia Commons.

 

Voor meer artikelen van deze schrijfster, zie bijvoorbeeld:

Aromatherapie-opknappen-via-je-neus

Aromatherapie-geranium-en-kamille

Aromatherapie-kaneel-en-kruidnagel

Aromatherapie-lavendel-en-scharlei

Aromatherapie-mandarijn-neroli-en-pomerans

Of lees verder op:

https://tallsay.com/oxalis of via

https://oxalisnatuurlijkewegen.wordpress.com/

24/10/2016 14:23

Reacties (11) 

2
30/10/2016 15:03
Heel interessant artikel, wist hier niet zoveel van, veel bijgeleerd. Goed geschreven. :)
1
Oxalis tegen Rudi_L
30/10/2016 16:26
1
26/10/2016 03:39
Ik geniet van je artikel, ruik het bijna.
1
Oxalis tegen ----
26/10/2016 08:20
1
25/10/2016 00:47
Ik mag aannemen dat we in dit artikel met name over de zogenaamde Engelse roos praten. Die roos geurt en staat het dichtste bij de oorspronkelijke rozenbomen die nog altijd hier en daar op sommige eilanden in de Pacific groeien.
1
25/10/2016 07:24
De 'Engelse roos'-hybriden zijn inderdaad verdere cultiveringen van de Damascener roos. Voor de etherische olie wordt echter de echte, oorspronkelijke Damascener roos gebruikt. Dat zijn de sterkst geurende rozen. Hoe meer geur, hoe meer etherische olie de bloemblaadjes bevatten.
1
24/10/2016 20:04
Ik ruik de geur terwijl ik lees...
1
24/10/2016 16:40
wat een heerlijk artikel weer.
Ik ruik de jasmijn en rozen tot hier :-)
Toen wij in Tunesië waren, gebruikten ze vaak olie van jasmijn!
1
24/10/2016 16:36
Het ruikt in elk geval erg lekker.
1
24/10/2016 15:12
Mooi artikel, het zijn gelijk twee van mijn favoriete geuren. Leuk, die achtergrondinformatie.
Copyright © Tallsay.com. Alle rechten voorbehouden.
Door gebruik te maken van deze website geef je aan dat je onze Algemene voorwaarden en ons Privacy statement accepteert