Kangoeroes: voortplanting en leefomgeving

Door Sensei gepubliceerd in Dieren en natuur

Kangoeroes komen voor in Australië en Nieuw-Guinea en hoort thuis in de familie van buideldieren. Het zijn flexibele dieren die zich hebben aangepast aan het extreem droge klimaat in Australië, waar de grote merendeel van kangoeroes voorkomt. Het zijn unieke dieren die hun jongen in de buidel houden tot ze groot genoeg zijn om zelf te lopen.

voortplanting

c482993ecccd7fd1ae2918af7b27f0f5_medium.

Kangoeroes paren met voorkeur in de lente en trekken mekaars aandacht om een geschikte partner te vindenarrow-10x10.png, eens dat de kangoeroe zwanger is doet ze rustig aan tot de jongen geboren zijn. De draagtijd van de kangoeroe is erg kortarrow-10x10.png, slecht een paar weken. De jongen zijn dan ook erg klein als ze geboren zijn en niet groter dan een paar centimeter. De jongen blijven dan in de buidel tot ze groter zijn, ondertussen zoekt de moeder kangoeroe dan voedsel voor de babyarrow-10x10.png kangoeroes.

Als de jongen geboren worden zijn ze doof en blind, dus ze zullen op hun andere zintuig moeten afgaan om de weg naar de buidel te vindenarrow-10x10.png, ze blijven er ongeveer 6 maanden in voor ze sterk genoeg zijn om op eigen poten te staan en rond te lopen. Na een paar weken zijn ze groot genoeg om af en toe even te gluren naar de buitenwereld. Eens de jongen uit de buidel kruipen, zijn ze tot een jaar nog afhankelijk van de moedermelk die de mama kangoeroe te bieden heeft, pas daarna beginnen ze met het eten van gras.

Leefomgeving

c13f6d8b4f83c3171453981d0a2285ea_medium.

De kangoeroes komen voor op Australië, maar men kan ze onderscheiden in verschillende soorten. Deze soorten leven ook op verschillende plaatsen op het einde. De rotskangoeroes trekken terug naar de bergen en leven er in groep. Ze kunnen zich gemakkelijk verstoppen voor eventueel gevaar en de hete middagzon. De reuzenkangoeroes zijn de grootste soort en kunnen tot 2 meter worden. ze kunnen met hun poten serieuze schade aanrichten tegen mensen die te dicht in de buurt komen, ze leven in het binnenland van Australië. De boomkangoeroes leven meer in het Noorden in de tropische gebieden van Australië, ook in Nieuwarrow-10x10.png-Guinea maakt de boomkangoeroe zichzelf thuis.

Kenmerken

Kangoeroes bestaan in veel soorten en maten. Ze worden doorgaans tot 90 kg en de kleinere soorten bereiken eerder een gewicht tot 60 kg. Ook de hoogte komt erg overeen met die van de mens. Kangoeroes hebben geen stembanden, maar ze maken wel krachtige geluiden om hun omgeving te laten weten wat ze van plan zijn. Ze gebruiken ook hun poten om te stampen op de rgond, om het gebrek aan stembanden te compenseren. Een ander bijzonder feitje aan de kangoeroes is dat de grotere soorten overdag leven en de kleinere soorten zich pas s'nachts laten zien.

Dankje voor het lezen, voor meer informatie over andere dieren kunt u hieronder verderlezen:

  1. De bever: leefwijze, voorkomen en voortplanting
  2. Stinkdier: kenmerken en leefwijze​
  3. Tijger: voortplanting en kenmerken​
  4. Tijgers: soorten en leefomgeving
  5. Luipaard: voortplanting en leefomgeving

Sensei

12/06/2016 20:55

Reacties (3) 

13/07/2016 00:21
Ik zou er graag een willen hebben: een Wallaby liefst. Die zijn wat handzamer dan de grote soorten.
Leuke dieren zijn het.
1
15/06/2016 08:38
Leuk dier. (Bij 'dood en blind' bedoel je vast 'doof en blind' neem ik aan.)
1
12/07/2016 20:11
Dankje het is aangepast
Copyright © Tallsay.com. Alle rechten voorbehouden.
Door gebruik te maken van deze website geef je aan dat je onze Algemene voorwaarden en ons Privacy statement accepteert