Tijger: voortplanting en kenmerken

Door Sensei gepubliceerd in Dieren en natuur

Tijgers zijn jagende roofdieren en behoren tot de familie van de katachtigen. Het zijn koninklijke beesten en er wordt vaak gejaagd op hun mooie huid of voor de sport. Het zijn zoogdieren die vooral voorkomen in Azië. Jammer genoeg is er in Azië ook het minste controle op het behouden van deze prachtige soort, ze zijn ernstig met uitsterven bedreigd. Gelukkig zijn er fondsen zoals WWF die actief bezig zijn met het behoud van de tijgers.

Voortplanting

92d75b9803bfcab39241d98536204185_medium.

Net zoals de meeste zoogdieren paren tijgers het hele jaren door en hebben ze hun hitsige piek in de zomer tussen maart en mei. Veel tijgers markeren hun territorium niet alleen om te zien wie de baas is, maar ook om een vrouwtje of mannetje te zoeken. Ze gebruiken un luide brul om soortgenoten te weten waar ze zijn. Afhankelijk van de situatie dringt de mannelijke of vrouwelijke tijger dan het territorium van de ander binnen om de test aan te gaan.

Net zoals een romance kun je zeggen dat de tijgers mekaar een paar keer per dag opzoeken om te testen of ze geschikt zijn voor mekaar. Ze paren dan tijdens deze periode. Vrouwtjes zijn ongeveer 100 dagen zwanger en als de jonge tijgertjes geboren worden. Na ongeveer 2 jaar hebben ze alle ervaring die ze nodig hebben om te overleven. Natuurlijk leert de tijger gedurende zijn hele leven, omdat het jaren nodig heeft vooraleer een tijger de kunst van het jagen vervolmaakt.

3ed739637cb0f5598e21f8c9b94061b7_medium.

Kenmerken

De tijger onderscheid zich van de katachtigen omdat het de enigse soort is waar je duidelijk strepen ziet, er is natuurlijk verschil tussen de ondersoorten van de tijger, maar de meeste zijn gekenmerkt door de strepen die ze hebben op hun vacht. Hun gewicht kan variëren tussen de 100 en 300 kilo. De absolute records die zijn gemeten qua gewicht liggen zelfs nog hoger. De gemiddelded leeftijd van de tijger ligt tussen de 15 en de 20 jaar oud, ze worden ouder in gevangenschap. 

Jagen en voedsel

De tijger staat bovenaan de voedselketen en jaagt op alles wat kleiner dan de tijger zelf is. De tijger is ook bekend om te jagen in groepen en grotere prooien neer te halen. Een achtervolging kan heel vermoeiend zijn voor de tijger, mede omdat de tijger niet goed tegen warmte kan en hij meestal alleen in warme gebieden voorkomt. Eens dat de prooi gevangen is, rust de tijger een periode vooraleer hij begint met eten. Dit is niet altijd handig omdat hyena's in de buurt ook azen op de verse prooi. Hoewel de hyena kleiner is, blijft hij gevaarlijk in grote nummers. Om deze reden jaagt de tijger vooral later op de dag, om het gevaar van andere jachtdieren te vermijden, de temperatuur ligt dan ook lager.

De ondersoorten van de tijger

Er zijn nog 6 van de 9 soorten tijger die niet uitgestorven zijn tot op de dag van vandaagarrow-10x10.png:

  • Bengaalse tijger
  • Sumatraanse tijger
  • Siberische tijger
  • Indo-Chinese tijger
  • Maleisische tijger
  • Zuid-Chinese tijger

Dankje voor het lezen, voor meer informatie over andere dieren kunt u hieronder verderlezen:

  1. De bever: leefwijze, voorkomen en voortplanting​
  2. Kangoeroes: voortplanting en leefomgeving
  3. Stinkdier: kenmerken en leefwijze
  4. Tijgers: soorten en leefomgeving
  5. Mijn aanraking met het Filipijns spookdiertje

Sensei

 

 

 

 

12/06/2016 09:46

Reacties (1) 

12/06/2016 17:56
Mooi artikel, prachtige dieren en goede informatie.
Copyright © Tallsay.com. Alle rechten voorbehouden.
Door gebruik te maken van deze website geef je aan dat je onze Algemene voorwaarden en ons Privacy statement accepteert