Merel

Door Rob gepubliceerd in Dieren en natuur

In deze serie artikelen over Nederlandse park- en tuinvogels, lees je alles over de ultieme tuinvogel de Merel, Turdus merula. Beschrijving, Etymologie, gedrag, voedsel, broeden en geluid.

Tags/labels: Vogelsalgemeen, TuinVogels, Parkvogels, Turdus

Park- en tuinvogels

Natuurlijk hebben we een tuin voor de mooie planten, voor de barbecue, om te spelen, om te eten, maar ook om te genieten van de natuur. Tuinvogels zijn een genot om te zien, om hun gedrag te observeren en ze geluiden te horen maken. Ook in parken komen we prachtige vogels tegen.

De Merele70d8870e08b2c217c8aaa796c5c6664.jpg

De merel is een zangvogel uit de lijsterfamilie. De merel is met afstand de meest bekende uit de lijsterfamilie in Nederland.

De merel komt in geheel Europa en grote delen van Azië voor. Ook is de merel te vinden in het noorden van Afrika. In Nieuw Zeeland en Australië is hij uitgezet door Engelse immigranten.

Etymologie Turdus merula

De wetenschappelijke naam is Turdus merula. De geslachtsnaam 'turdidae' verwijst naar de lijsterfamilie en de soortnaam 'merula' is het Latijnse woord voor 'merel', waar dus ook onze Nederlandse naam merel van is afgeleid. 

Beschrijving Merel

Het vrouwtje van de merel is bruin met een gevlekte onderzijde. De snavel is enigszins geel. De lengte is ongeveer 24  centimeter, inclusief de staart, met een gewicht van 80 tot 90 gram. Het mannetje van de merel is diep zwart met een oranje snavel en een wat gelige ring rondom te ogen.  De zwarte kleur komt pas in het tweede jaar naar voren, het eerste jaar is hij lichtbruin. De lengte is ongeveer 24 – 25 centimeter, inclusief de staart, met een gewicht van 90 tot 100 gram. Merels worden tot 20 jaar oud, maar gemiddeld niet ouder dan 3 jaar.

Gedrag merels

Merels zijn van nature schuwe bosvogels die zich ophouden onder struiken en bomen en vooral op de grond eten. In de loop der jaren zijn het  echte cultuurvolgers geworden en voelen zich nu juist heel prettig in de nabijheid van mensen . Merels die gewend zijn gevoerd te worden fluiten om aan te geven dat ze eten willen hebben.

Merels zijn van nature solitaire vogels. Het mannetje van de merel is een sterke territorium vormer. Dit territorium zal hij in zijn eerste jaar opzetten en altijd verdedigen. Het vrouwtje doet hier in de broedtijd aan mee, als ze bij hem is.

Voedsel merels

Merels zijn echte alleseters. Ze eten regenwormen, naaktslakken, kevers en andere insecten, zaden bessen en fruit. Typisch voor het voedergedrag van de merel is het hoppen over het gras. De regenwormen die naar bovenkomen worden vakkundig uit de grond getrokken. Ook heb ik de merels regelmatig stekelbaarsjes uit mijn vijver zien halen. Geduldig wachtend pikken ze de visjes uit het water als ze te dicht aan de oppervlakte komen. Ook kleine kikkers verorberen ze met smaak.

In de winter eten ze graag brood met pindakaas, gekookte rijst, zaden en gekookte aardappel.

Broeden merels

Merels zijn monogaam en een broedpaar blijft dus voor het leven bij elkaar. De merel bouwt een nest in dichte struiken en bomen. Het nest wordt gemaakt van gras en takjes en soms ook wat modder. Eieren worden doorgaans in mei gelegd en een broedsel zal uit 3 tot 5 eieren bestaan. De eieren worden 12 tot 14 dagen bebroed en twee weken later vliegen de jonkies al uit. Een tweede nest later in het jaar is dan ook niet ongewoon.

Geluid merels

Het geluid van de merel word door velen als het mooiste uit de Nederlandse tuinen beschouwd. Zoals alle lijsterachtigen, zijn Merels zijn uitbundige zangers met een gevarieerd en melodieus repertoire. Elke morgen in de lente lig ik wakker om te luisteren naar hun nooit aflatende gezang.

De merel

512ef063ebb05a6cff05a4e8f6f2aec5_medium.

Soms zit de schoonheid van iets in het gewone. Dat kun je zeker bij de merel wel stellen. Geen felle kleuren, gewoon bruin of zwart, maar een oh zo graag geziene en gehoorde gast in onze tuinen.

Uit de serie over park- en tuinvogels:

Blauwe reiger, Bonte specht, Ekster, Fuut, Halsbandparkiet, Huismus, Kauw, Meerkoet, Merel, Mezen, Nijlgans, Roodborstje, Spreeuw, Turkse tortel, Vlaamse Gaai, Witte Ooievaar en de Zwarte Zwaan.

23/11/2015 12:20

Reacties (0) 

Copyright © Tallsay.com. Alle rechten voorbehouden.
Door gebruik te maken van deze website geef je aan dat je onze Algemene voorwaarden en ons Privacy statement accepteert