Fuut, Podiceps cristatus

Door Rob gepubliceerd in Dieren en natuur

In dit artikel uit de serie park- en tuinvogels lees je alle informatie over de Fuut: Podiceps cristatus.

Tags/labels: Vogelsalgemeen, Parkvogels, Podiceps

De Fuuteb7c228d3d4a3cc0b7e9a058b9ea7983_medium.

De Fuut is een opvallende en attractieve watervogel van de grotere wateren.

Futen staan bekend om hun uitgebreide baltsrituelen en hun prachtige verenkleed. De wetenschappelijke naam van de Fuut is Podiceps cristatus.

Beschrijving van de Fuut

De fuut is een middelgrote vogel met een lengte van wel 50 centimeter en een gewicht van 800 tot 1600 gram. Opvallend aan de Fuut is de lange nek en het relatief lange lichaam met achteraan geplaatste poten. Het lichaam is overwegend grijsbruin van boven en licht van onderen. De Fuut heeft een lichte nek.

Het hoofd is in de winter wit met een kleine donkergekleurde kuif. In de zomermaanden wordt de kuif langer en krijgt de Fuut een prachtige roodbruine kraag. Tussen oog en snavel bevindt zich een opvallende zwarte streep. De Fuut heeft een lange spitse snavel.

Gedrag en voedsel van de Fuut

cb9336b4a30db376bd2d0ab636857984_medium.

De fuut is een echter watervogel. Door de ver naar achter geplaatste poten is de Fuut een uitstekende zwemmer maar een slechte loper.

Futen zijn van nature schuw en als ze zich bedreigd voelen duiken ze onder water om een aantal meters verder weer boven te komen. Futen zijn trekvogels en verkiezen in de wintermaanden meer zuidelijke oorden, al zijn er ook vogels die hier het hele jaar blijven. Daarnaast verkassen er in de winter futen uit noordelijke landen naar onze contreien.

Het voedsel van de fuut bestaat voor een groot deel uit kleine visjes. De Fuut is een uitstekende duiker die ruim 30 seconden onder water kan blijven en zo de visjes verschalkt. Dit dieet van vis wordt verder aangevuld met waterinsecten, waterkreeftjes, kleine kikkers en kikkervisjes.

Geluid van de Fuut

295b1bd4413059e60c3f13961b218795_medium.

Futen maken een heel arsenaal aan geluiden: piepen en kwekken, hoog en laag. Het geluid van de fuut dient kent diverse waarschuwingsgeluiden voor verschillende vijanden.

Broeden en voortplanting van de Fuut

Futen vormen paren in de wintermaanden. Futen broeden in de maanden april tot en met juni. Aan een broedsel gaat een spectaculair baltsgedrag vooraf. Met de borsten tegen elkaar aan stijgen ze op uit het water. Met snelle hoofdbewegingen maken ze elkaar het hof. Daarbij staat de kraag in hun nek prachtig omhoog. De dieren geven elkaar plantenresten en bouwen samen een nest. De paring vindt meestal plaats in het nest.a19db0c1762af84f90b30add551a0eb9_medium.

In het nest, meestal goed verborgen tussen riet, legt de Fuut gemiddeld meestal tussen de drie en vijf eieren die na een broedtijd van ongeveer vier weken (27 tot 29 dagen) uitkomen. Beide ouders bebroeden de eieren.

De jongen hebben een opvallend zebra achtig streeppatroon. Vlak na de geboorte zwemmen ze al en kunnen ze zelfs al duiken. De ouders dragen ze vaak mee op de rug. Na tien tot elf weken staan de jonge Futen op hun eigen benen.

Uit de serie over park- en tuinvogels:

Blauwe reiger, Bonte specht, Ekster, Fuut, Halsbandparkiet, Huismus, Kauw, Meerkoet, Merel, Mezen, Nijlgans, Roodborstje, Spreeuw, Turkse tortel, Vlaamse Gaai, Witte Ooievaar en de Zwarte Zwaan.

23/11/2015 12:05

Reacties (0) 

Copyright © Tallsay.com. Alle rechten voorbehouden.
Door gebruik te maken van deze website geef je aan dat je onze Algemene voorwaarden en ons Privacy statement accepteert