Wezel (Mustela nivalis)

Door Info gepubliceerd in Dieren en natuur

De wezel is een marterachtige en is het kleinste roofzoogdier dat we in de wereld kennen en dat geldt dus ook voor Europa. Alleen in Ierland komt de wezel niet voor. Behalve in Europa komen ze ook voor in Noord-Azië en in Noord-Afrika. De wezel lijkt veel op een hermelijn, maar is iets kleiner en heeft een roodbruine vacht met wit op de keel en buik. Het grootste verschil met de hermelijn is dat een wezel geen zwarte punt op zijn staart heeft. Hier in Nederland krijgt de wezel in de winter geen winterkleed, maar in koude gebieden krijgen ze in de winter een dikke witte vacht. Wezels leven in biotopen als bos, bergen, duin, moeras, akkers, weide en woestijnen. Maar je kunt vooral zeggen dat wezels overal leven waar ook muizen voorkomen. Wezels zie je zelden omdat ze erg schuw zijn. Het is een bloeddorstig dier dat nietsontziend op zoek gaat naar prooien. Hij gaat ook op zijn achterpoten staan om zijn omgeving te verkennen.

                fcbb6340d89d2c4b123482def0ad91b0_medium.

Een vrouwtjeswezel weegt slechts 55 gram en is daarmee zelfs nog lichter dan een veldmuis. Mannetjes zijn wat zwaarder, namelijk ongeveer 100 gram. Mannetjes zijn dan ook een paar centimeter langer, namelijk met staart (7 centimeter) ongeveer 28 centimeter al kan dat per regio wel verschillen. In België worden ze ook wel muishond genoemd. Hij jaagt vooral 's nachts op de geur en eet prooien als ratten, konijnen, woelmuizen, woelratten, kikkers, mollen, lemmings, vogels, kleine reptielen, insecten en eet ook eieren. Het is dus een vleeseter. Ze bijten hun prooien dood en drinken hun bloed. 

Overdag zijn ze over het algemeen ook actief. Ze rusten dan ook uit op zeer onregelmatige tijden. Bij dreigend gevaar of gewoon als schuilplaats zoeken ze graag dekking onder houtstapels of heggen. Wezels zijn zo klein dat ze zelfs muizen in hun gangenstelsels kunnen achtervolgen. Ze wonen soms ook in oude holen van muizen, ratten of konijnen. Ze stellen niet hoge eisen aan hun omgeving. Een goede schuilplaats en voldoende voedsel is genoeg voor deze leuke diertjes. Ze worden in het wild ongeveer 3 jaar oud, maar er zijn ook mensen die wezels houden als huisdier en in gevangenschap zijn er gevallen bekend van dat ze wel 50 jaar oud kunnen worden.

Tot halverwege de 20e eeuw werd er op wezels gejaagd, want pelsdieren waren toen in trek vanwege het bont. Ook werd er toen op hermelijnen en bunzingen gejaagd, maar dat is nu gelukkig verleden tijd, want het is nu verboden om op ze te jagen.

Ze leven solitair en komen in het voorjaar alleen bij elkaar om te gaan paren. Het territorium van een mannetje overlapt dan ook meestal meerdere territoria van vrouwtjes. Wezels paren in de periode van maart tot juni. En na een draagtijd van 6 weken krijgen ze vaak 5 tot 7 jongen. Ze kunnen twee keer per jaar jongen krijgen en zijn erg zorgzaam voor hun jongen. Jongen van een lenteworp groeien echter sneller dan jongen uit een zomerworp. Jonge wezels zijn geslachtsrijp na 5 tot 7 maanden en kunnen dus in de eerstvolgende winter al een nest hebben.

 

 

© Berto vd Bij 

03/10/2017 08:58

Reacties (1) 

05/10/2017 04:00
Prachtig beest en mooi hoe je hierover schrijft, Mooi artikel.
Copyright © Tallsay.com. Alle rechten voorbehouden.
Door gebruik te maken van deze website geef je aan dat je onze Algemene voorwaarden en ons Privacy statement accepteert